Voedsel

Van ons  Bloemen, Bijen- en Voedselbos oogsten we druiven, pruimen, bessen en kruiden. Van de jaarlijkse druivenoogst maken we sap en van de pruimenoogst jam, de Eldense Blauwe pruimenjam. Onze bijen leveren heerlijke honing. En dat alles in Permacultuur!

Niet alleen de bodem is een permacultuur van wormen en andere bodemdieren, schimmels en bacteriën, ook de planten wereld is een samen ópgaan van bomen, struiken, kruiden en granen, en wortelgewassen. Bij ons staan de pruimenbomen zij  aan zij met de diep wortelende druiven, die op hun beurt weer tussen kruiden, granen en bessenstruiken staan. Wortelgewassen als pastinaak, venkel, bereklauw en smeerwortel maken het geheel compleet. Het hele jaar door bloeien er bloemen en de bijen en andere insecten zijn nooit ver weg. Dat is leven waar we ook als mens verbinding mee kunnen aangaan, zowel spiritueel als lijfelijk!

De geschiedenis van de Eldense Blauwe gaat een tijd terug!

De Eldense Blauwe pruim groeit al bijna 150 jaar in de Overbetuwe en wordt al snel de populairste pruim van de streek, zeker nadat de tabaksteelt ingestort is,  rond 1880. De pruim wordt oorspronkelijk gekweekt door Thomas Rivers.   Hij gebruikt hiervoor de pitten (stenen) van de vroegrijpe Franse pruim Précoce de Tours. Rond 1830 brengt Thomas de Rivers’ Early Prolific op de Britse markt. De firma Booij en Crans uit het Betuwse dorp Elden haalt deze pruim als eerste naar Nederland rond 1884. Na de geïmporteerde bomen vegetatief vermeerderd te hebben, bieden zij in 1887 hun Rivers’ Early Prolific bomen aan in advertenties. Enkele jaren later zal Dirk Geurtsen, afkomstig uit het Over-Betuwse dorp Oosterhout de kweek overnemen. In 1903 wordt de eerste fruitveiling van Nederland geopend, in het Betuwse dorp Elst, nabij het spoorweg station van Elst. Dirk Geurtsen uit Elden laat daar zijn Rivers’ Early Prolific pruimen veilen. Omdat niemand de achtergrond van deze pruimen kent, besluit de directeur van de fruitveiling, de heer Vink, dat de pruim de naam Eldensche Blauwe krijgt. Onder deze naam wordt de pruim bijzonder populair en geniet bekendheid in heel Nederland. De teelt vindt vooral plaats in de Betuwe.Op de Santackergaard wordt met de Eldense Blauwe pruimenbomen een historische hoogstamboomgaard in ere gehouden. Op initiatief van Henk van Rheede, zoon van de Eldense boer Chris van Rheede, die ook al voor de veiling kweekte, zijn de dan 5 jarige pruimen in 2017 op grond geplant, waar ook al de Elstar is gekweekt en  ontstaan!   

Zaaien en oogsten

De twee dagen van zaaien hebben we goed gebruikt. Mooie voren waarin het wintergraan (gerst, rogge en tarwe) gezaaid mocht worden. Hele bossen bloemen die we nog konden plukken van

Lees verder »
Zoeken