Nieuwsbericht 4, augustus 2018


Met in deze aflevering: het aankomende oogstfeest. hoe wij omgaan met jouw privacy, diversiteit op de Santackergaard en het oogsten van zaden

Oogstfeest op 8 september

De voorbereidingen voor 8 september zijn in volle gang, muziek wordt gemaakt, werkgroepen voorbereid.. en de recepten voor hapjes en drankjes gedeeld. Met name de werkgroepen zijn interessant, naast natuurlijk de opening door de wethouder. De aftrap is door Henk van Rheede om 14.15 uur met een verhaal over de achtergronden van de Eldense Blauwe. Dan gaat Elieke ons voor om 15.30 uur met tekenen naar de natuur, om 16uur gevolgd door Jan Westerlaken met een uitleg over het maken van Cider, en om 16.30 uur de bewerking van graan op kleine schaal door mijzelf. Dan begint ook het broodjes bakken (met name voor kinderen) en kan om 17 uur het inmaken van fruit beginnen dat door Christa Vogel wordt begeleid. Om 17.30 uur is dan nog pesto maken door Margreet Jellema te volgen.Komt u ook?

De Santackergaard vind je op de 1e Weteringsewal naast nr 5 in Elst.

Doorkijkje Santackergaard

Privacy

Met name het feit dat er nieuwe wetgeving is, heeft ons genoodzaakt de privacy nog eens door te nemen. We realiseren ons dat namen en email adressen goed beschermd worden bewaard, dat de website veilig is en het email verkeer afgeschermd. Voor een beter onderhoud van nieuwsbrief en website gaan we vanaf nu dan ook Mailchimp gebruiken.

Diversiteit

Bijzonder leuk aan de Santackergaard is de aard van de ondergrond. Het middenstuk, de Wadi is zanderig, het Oog van het landschap staat in contact met het grondwater, maar is wel gelijk hoger als het geregend heeft. De bruggetjes staan er wat verloren bij, zelfs de overvloedige regenval verandert daar niets aan. Op de verschillende plekken komen bij voorbeeld andere vlinders voor, op het klaverpad langs de rozen zitten blauwtjes (een kleine, heel actieve vlinder), op de Wadi zitten de Koolwitjes, en tussen de honingklaver de Atalanta’s.De Kleine Vuurvlinder is in deze tijd een geziene verschijning.. De rogge is zover, na die lange hete zomer! En heel veel bloemen, de vogels lusten de zaden wel. Met name de honingklaver en de cichorei zijn in trek. De puttertjes maken een lawaai, net zoals de zwaluwen, die in de middag een rondje komen maken.

Oogsten van zaden op 1 september

Belangrijk is natuurlijk om enige bekendheid te hebben, maar nog belangrijker om ook nog wat te bieden te hebben. Op het ogenblik zijn dat vooral zaden van bloemen en planten en dan met name van de granen de rogge. Maar ook de honingklaver en rode klaver is belangrijk als grondverbeteraar en honing leverancier voor met name bijen en hommels. Wil je mee oogsten? Dat kan op 1 september van 9.30 tot 11.30 in de ochtend. De koffie en thee staan klaar om half 10. En weet je de weg niet? Geen probleem, dan is hier de link naar Google Maps

De honingklaver wordt te drogen gelegd.

Inwinteren

Voor de bijen is het seizoen bijna over. Nu worden de volken klaar gemaakt voor de winter. Is er genoeg wintervoorraad? Is het volk groot genoeg om te overleven? En wat te doen met het korfvolkje? Ga ik het overzetten in een kast? In de korf kan ik bijna niet bijvoeren.. Er is een techniek om al kloppend de koningin te verleiden het nest te verlaten. Voorwaarde is dan wel dat het volk geen broed meer heeft, dus pas eind september. Wachten dus!
Voor de live stream betekent dit het einde van het seizoen. Nu is het al veel rustiger voor de bijen, er is niet veel meer te halen.. ze moeten suiker bijgevoerd krijgen. En we gaan ze overzetten in een houten kast. Die kan de warmte veel beter tegenhouden dan een plexiglas kast!
Maar bedankt alle partners voor het realiseren van het geheel, niet in het minst omroep Gelderland!

Leo Starink namens De Santackergaard