Nieuwsbericht 3, juli 2018


Een belangrijke gebeurtenis dit voorjaar was de plaatsing van twee holle boomstammen. Op de Santackerboerderij was een prachtige Linde gesneuveld in de storm. Het leek me een misdaad om niet een teken van deze reuzen in de tuin op te nemen. Natuurlijk was de omliggende begroeiing van de de Honingklaver nog niet zo hoog op dat moment. Een aardige boer heeft me wel geholpen bij het plaatsen!

 

De voorbereiding voor 8 september is in volle gang. Het moet een oogstfeest worden van de 4 gaarden Santackergaard, Parkse Gaard, Ecovredegaard en Cidergaard. De opening van de Santackergaard is dan een feit. Wijnte Hol is uitgenodigd de opening te verzorgen.

De aandacht gaat uit naar de bloemen, natuurlijk de kamille en de rogge maar ook die prachtige fruitbomen die het nu wat zwaarder hebben! Veel zaaigoed is helemaal niet opgekomen, we moeten het hebben van de periode vóór de grote droogte. We hebben veel groenbemesters gekregen die het vorige jaar waren over gebleven, en nu beginnen te bloeien. Met name de Gele Mosterd was opvallend, maar de Phacelia bloeide mooi en de Japanse Haver staat nu te zwaaien in de wind. De Distels die soms prachtige vergroeiingen van verschillende bloemen te samen hebben, beginnen al weer zaad te vormen.. Deze foto is nog van vóór die tijd.

 

 

Samen met Jos, hier ook op de foto, ben ik in het Belmonte Arboretum geweest, en hebben we de verzameling wilde en historische rozen gezien die daar verzameld is. Wat dat betreft staat onze rozenlaan er ook mooi, maar nog erg jong bij. Overigens bloeien sommige rozen nog steeds. Dat is ook het verschil met veel historische en ook wilde rozen: die bloeien maar een beperkte tijd, meestal eind mei en begin juni. Binnenkort maken we de lijst met rozennamen openbaar en kan je er langs op lopen. Bijzonder namelijk is namelijk ook het klaverpad waar je dan op komt: overal hangen libellen en juffers!

 

De Dahlia’s zaten erin, in één dag. Er zijn ook dahlia’s bevroren, in een schuur die niet warm genoeg bleef en in de droge sloot vroor het toch te hard, ondanks de mest en stro die we als bedekking hadden.. en nu bloeit, sinds half juni de eerste en komen de andere eraan!

 

De vogels hebben er zin in! We zien mooi de verschillen in de loop van de tijd. Waar eerst de spreeuwen de boventoon voerden, met name de spreeuwen die net uit het nest kwamen, zich verzamelden en erop los kwetterden, zijn dat nu vogels die klinken in het riet. Welke? Dat willen we graag weten! De familie Patrijs heeft zich al laten zien, maar zijn behoorlijk schuw. De hazen zijn minder schuw.

 

Als het nu maar snel gaat regenen!  Voor de volwassen vlinders lijkt dat niet veel uit te maken, kijk maar eens naar deze verzameling Dagpauwoog.  We weten niet hoe de volgende generatie op deze droogte gaat reageren!

 

In de maand juni hebben we verschillende klassen mogen ontvangen van scholen rondom ons bloemen- en voedselbos heen. Steevast zijn ze vol bewondering voor de bijen die hun eigen huis bouwen! Leuk is dat de bijenstal op de Parkse Gaard staat. Hier laat ik de kinderen op de Santackergaard blijven!

 

Voor de ouders die meekomen en leerkrachten en kinderen natuurlijk ook geldt: je mag zomaar terug komen, zonder af te spreken. Natuurlijk moet je je wel aan de regels houden, geen hond mee, niet over planten lopen, en “het oog van het landschap” met rust laten. Daar hebben we een mooi stenen paadje in aangelegd, waar de kinderen over mogen lopen naar het watertje in het midden.

 

Mama, kom mee

Van een van de ouders kreeg ik wel een heel bijzonder mailtje terug:

Vorige week maandag ging onze zoon met zijn hele klas langs de imker, leuk dachten we even kijken bij de bijen.
Tot hij terug kwam van het aller mooiste plekje van nederland zoals onze zoon de plek bij de imker noemde.
De vrijdag middag erna wist onze zoon wat hij wilde gaan doen…..mama jullie moeten dit mooie plekje zien; kom mee ik weet waar het is.Vol trots lijde hij ons naar dit speciale plekje midden in park lingezegen. Liet ons zien, voelen en ook niet te vergeten ruiken wat een bijzonder plekje dit is.
Bedankt hiervoor!

 

Leo Starink namens de Santackergaard