Ontmoet de jonge Voedselbosboeren


   Graag stel ik Katja, Wytze, Sacha en mijzelf (Simon), vier twintigers met een passie voor voedselbossen, graag voor. Ongeveer een jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt op een voedselbos-jongerenweekend in Groesbeek om de handen ineen te slaan en zelf aan de slag te gaan met een voedselbos. Alle vier hebben we op onze eigen manier met dit onderwerp kennis gemaakt. Katja, Sacha en Wytze zijn alledrie werkzaam bij Stichting Voedselbosbouw. Ik kom zelf uit een familie van ecologen en heb mij sinds mijn studie steeds meer gefocust op duurzame landbouw. In Italië kwam ik als vrijwilliger op een boerderij voor het eerst in aanraking met meerjarige en gemengde landbouwsystemen.

    De provincie Gelderland deed afgelopen december een agrarisch perceel in de verkoop van 13ha, in het noordelijkste stukje van Park Lingezegen. Iedereen kon zich inschrijven met een bod en een plan, die beide voor 50% werden beoordeeld. Zo’n twee maanden geleden kregen we te horen dat we de hoogste score hadden gehaald. Met ons plan voor Voedselbos De Laar brengen we de mozaïekstructuur terug in het landschap, door drie voedselbossen, afgewisseld met open delen, aan te planten met ieder een eigen karakter. Er komt een ‘ontmoetingsbos’ waar buurtbewoners zelf kunnen oogsten, een ‘gastronomisch bos’ met exotische smaken voor restaurants en brouwerijen, en een ‘rationeel bos’ met een rijenstructuur voor een maximaal efficiënte oogst.

    De grond beogen we te laten aankopen door Aardpeer, een grondfonds zonder winstoogmerk en met het ideële doel om land voor altijd uit de markt vrij te kopen. Dit maakt het mogelijk voor ons om straks tegen acceptabele pacht aan de slag te kunnen gaan, terwijl Aardpeer de continuïteit van het voedselbos veiligstelt en de kwaliteit van de bodem monitort. Zelf hieraan bijdragen, middels obligatieleningen of donaties, kan ook! De campagne ‘Samen voor Grond III‘ waar wij als voedselbosboeren onderdeel van zijn, loop nog tot 25 april.