Nieuwsbericht 6, september 2019


Herfstfeest, geef je op…

De herfst begint

De herfst begint, de dagen worden snel korter. Een bewogen zomer, dat zeker! Met veel zon, ook regen, en een prima honingoogst. De pruimen waren klein, dat kan haast ook niet anders, aan die hoge bomen, met hun kleine blaadjes, wiegend in de zon. Ook wat abrikozen, maar de vogels waren er ook bij! Dat doet me denken aan de Patrijzen, wat is dat toch heerlijk, zo’n vlucht vogels voor je uit vluchtend! Ze hebben een mooie rode staartband, niet te missen als je ze achterop kijkt. We hebben een nieuwe folder in de aanbieding, met de uitnodiging al dit moois niet te missen.. Er zijn paden gemaaid, waar je eerst niet kon komen!

Rust in aantocht

Bart ten Westeneind, imker en bestuurslid heeft het volgende stukje voor ons geschreven :

Het mooie aan bijen is dat zij de gang van de vier seizoenen volgen: in de winter rust en in de zomer top drukte.  De winter wordt aangekondigd door de herfst,  een periode waar bijen weer rust vinden. De zwermdrift is al ver achter de rug en de darren worden nu dan ook vriendelijk bedankt. Zij gaan de winter niet meemaken.  Zij hebben hun taak volbracht en genoten genoeg  van hun luie leventje. Een periode van bezinning breekt aan een punt om te kijken naar wat echt belangrijk is! Gelukkig zijn wij trotse imkers die onze bijen goed verzorgen en maken het hen dan ook graag wat makkelijker: in deze periode is het bijvoeren van suikerwater in volle gang. De bijen hoeven het alleen nog maar op te slaan. Het suikerwater is voor de bijen een vervanger van de geoogste honing die eigenlijk de winter voorraad was. Een oude imker zij laatst tegen mij:  “ de bijenstad is met ongeveer 50.000 inwoners de meest georganiseerde stad op aarde,  zij weten zelf heel goed wat ze moeten doen”.  En leven dan ook rustig mee met de gang van de 4 seizoenen.

Voederbak met suikerwater, en bijen die het opdrinken

Vlindertellingen

De vlindertellingen zijn zo leuk! Het pad middendoor is een feest voor de vlinders: mogelijk wat meer beschut, warmer dus. De Bonte Zandoogjes spelen hun spel met veel bravoure, buitelend om elkaar heen. Zo ook de Icarus Blauwtjes, die vaak met elkaar dartelend de bijenstal omgeven!

Bont Zandoogje
Icarus Blauwtje
Klein Koolwitje

Grote Kattenstaart

Een heel ander spel is dat van de Grote Kattenstaart. Arnhem Zoemt heeft ze opgekweekt in samenwerking met anderen, en deelt ze uit om de Kattenstaartdikpootbij te ondersteunen. Gelukkig zitten we echt in het leefgebied van de Grote Kattenstaart, dus zoek op Bijenlint bij de Bijenstichting!

Grote Kattenstaart
Grote Kattenstaart in bloei

Granen en druiven…

De Santackergaard is natuurlijk bekend vanwege de granen die we verbouwen, Tarwe, Rogge en Gerst. De Rogge is gedorst, zit in de emmers en kan gekocht worden! Wie weet waar we de rogge kunnen laten malen en verkopen? De Tarwe is veel lastiger te behandelen, evenals de Gerst! Het kaf laat zich niet zomaar scheiden van het koren… veel van de Tarwe is blijven staan op het land, voer voor alle vogels!

De druiven zijn klein gebleven, ik ben benieuwd of dat aan de droogte lag.