Nieuwsbericht 5, oktober 2018


Oogstfeest

Op 8 september was het oogstfeest van alle gaarden en gelijktijdig de feestelijke opening van de Santackergaard. Een gelegenheidskoor bracht een Openingslied ten gehore, dat je op onze website kunt zien en beluisteren. De melodie is van Ben Klein Breteler, de tekst van Ineke van Middendorp-Sonneveld.

Op 12 september kwam de Arnhemse Koerier met een lovend artikel over de voedselbossen, die we ook op de website hebben gezet.

Nu het oogstfeest voorbij is, kan ik er alleen maar naar terug verlangen: gezelligheid, muziek, lekkere hapjes, een mooi lied, interessante verhalen en mensen! En een plek weten waar dat alles kan..
En om alles te vertellen heb ik meer tijd nodig. Die is er nu nog niet, maar komt misschien nog wel. Of heeft iemand zin om die dag in een verhaal onder te brengen?

Zaaien op 27 en 28 oktober

Na het Oogstfeest is nu een belangrijke voorbereiding voor het nieuwe jaar aan de gang. Tussen de Eldense Blauwe pruimenbomen, in twee lange rijen, zijn de stukken klaar gemaakt die dienen voor de voedselvoorziening van volgend jaar: de granen, wintertarwe, winterrogge en wintergerst.

Op de derde rij gaan we ook nog witte klaver zaaien, zo mooi voor een pad!
Op de Santackergaard gaan we aan de slag met een lichte bewerking van de grond. Wel hebben we eerst gemaaid. Daarna is met een tractor de grond bewerkt met een rotorkop eg. De grond wordt los gewoeld, tot een diepte van hoogstens 15 cm. Ook is er maaisel en mest van de kinderboerderij van de Landerij doorheen gemengd. In kleine voren wordt het graan gezaaid!

Zaterdag 27 oktober gaan we de grond voorbereiden (van 15 tot 17 uur), zondag middag 28 oktober inzaaien van 13 tot 15 uur en de grond toedekken!

Doe je mee? Natuurlijk een kopje thee, een glaasje zelf gemaakt druivensap en je mag zelf iets lekkers meenemen. Het leuke is, dat je nog een bloemetje mee terug mag nemen!

Leo Starink namens De Santackergaard