Nieuwsbericht 1, februari 2018


Doelstelling Santackergaard…

De doelstellling van ons bloemen- en voedselbos is het bedrijven van natuurlijke landbouw met respect voor natuur, diversiteit en mens.

Naast een pruimen bongerd (met Eldense Blauwe) verbouwen we druiven, graan en (wilde) bloemen. Henk van Rheede en Leo Starink zijn de beheerders in een maatschap: de Santackergaard. Er is een groep actieve vrijwilligers die de Santackergaard een warm hart toedragen.

 

Het jaar begint…

De bomen die zijn geplant op de Santackergaard, de Eldense Blauwe, de Moerbei en Prunus soorten zullen zich wel bewijzen in de loop van het jaar, de grond kan nu ingezaaid! Je kan met je oude uitgebloeide bloembollen langskomen en ze in de grond zetten in de heg langs  het schouwpad. Samen doen? Nog leuker, vind ik ook! Bel maar even…We gaan weer klaver zaaien en honingklaver, en een hoop wilde bloemen.. Misschien heb je zelf nog zaad uit de natuur van het afgelopen jaar? Hier op de Santackergaard willen we natuur beleefbaar maken, vlak om de hoek bij je woonplaats.

 

Beginnende inventarisatie

Michel Zwarts, contactpersoon voor het KNNV heeft een inventarisatie uitgevoerd voor de 5 gaarden van de mossen.

De inventarisatie maakt deel uit van een monitoringsproject waarbij we willen nagaan wat de veranderingen zijn in biotopen en planten en diergemeenschappen in de verschillende voedselbossen van De Park (foto’s Margreet Jellema).

Een paar mossen die interessant waren voor de Santackergaard zijn Oermos, in de rest van Nederland zeldzaam, en gewoon Krulmos, dat vooral bij het oog van het Landschap te vinden is.

 

 

Agenda

Op 28 februari is het publieke startsein voor de monitoring van de voedselbossen, met een lezing van Kars Veling van de vlinderstichting. De monitoring hebben we in gang gezet om duidelijk te maken wat de veranderingen zijn die we kunnen waarnemen in de levende natuur, ook al natuurlijk door de dingen die we zelf aanbrengen en veranderen. Je kan zelf meedoen door vlinders te observeren, ze te benoemen en te tellen en ze door te geven.

Na het plantwerk van het afgelopen jaar op de Santackergaard is het de beurt aan een ander initiatief om zich aan het publiek te presenteren: Appelland. Zij openen een deel van Apelland op 17 februari. Bekijk hier hun persbericht.

 

Leo Starink namens De Santackergaard