Wilde bijen tellen 20 april van 12 tot 14 uur

Overal zijn bloemen, kijk uit waar je loopt! zelfs op het pad komen wilde bijen uit een holletje! Onder de Rietkap zijn de metselbijen te zien.. Samen met de wilde bijen werkgroep gaan we kijken of we de bijen kunnen herkennen: van zeldzame bijen tot meer algemene. Maar zelfs kevers en vliegen doen mee met de bestuiving. En zijn vlinders alleen maar mooi? doe een proef, een beetje honing op je arm: komen ze daar op af?

Een Kerkuil en Steenuiltjes

Vorig jaar werd ik blij verrast op de Santacker. We gingen in de oude wilg een paar kastjes voor vleermuizen terug plaatsen, toen ik oog in oog stond met een Kerkuil.

Kerkuil geschilderd door Elieke Starink
Kerkuil geschilderd door Elieke

Wat een prachtverschijning! Pas toen de uil zag dat ik hem zag vloog ie weg! Er is later nog wel een Kerkuil gefotografeerd in dezelfde boom, maar die foto was te wazig om hier te tonen. Daarvoor in de plaats deze schildering gemaakt door Elieke.  Het zijn best grote vogels, met een spanwijdte tot wel 1 meter! Kijk voor meer informatie over de kerkuil op de site van Vogelbescherming Nederland, ook voor hun roep! 

Ondertussen wordt de grote oude wilg ook gebruikt door een broedpaar van het Steenuiltje, met een heel koddig uiterlijk, zeker als je hem of haar ziet vliegen. De alarmroep is wel heel indringend! Luister maar op de site van Vogelbescherming Nederland.

De nestkast moet wel beschermd worden tegen indringers, hermelijn, bunzing en andere marterachtigen liggen op de loer! 

De Steenuil kast als nieuw

NL Doet op 15 maart 2024

Op deze NL Doet dag krijg je de gelegenheid kennis te maken met het Bloemen-, Bijen- en Voedselbos de Santacker. Je wilt toch ook weten hoe die planten en bloemen heten? Daarvoor zetten we paaltjes bij de nieuwe Rozen. Ook zaaien we Rogge en halen het gras weg waar het te veel wordt rond de kleine appelboompjes. Geef je op bij de site van NL Doet

Uilen in de kijker!

De Steenuil kast als nieuw

Door de steenuilenkast schoon te maken verminder je de kans op ziektes. De uiltjes krijgen de broedkamer niet goed schoon en hebben hulp daarbij nodig. Reden is de indeling van de kast: voor de toegang tot de broedkamer moet een haakse bocht gemaakt worden. Waarom? Wezels en bunzingen kunnen met hun lange lijf die bocht niet maken! en worden zo niet toegelaten!

Lading keitjes

Co Derksen van de Hollanderbroeksestraat 32 (Klein fruit en meer) heeft een lading keitjes gebracht

de lading keitjes wordt gebracht

Door met keitjes aan te geven waar en hoe je kan lopen zorgen we ervoor dat je én bij het water én weer terug kan lopen. De mooie mosvegetatie blijft dan bewaard. Op het pad vinden we in voorjaar en zomer de mooiste zandbijtjes. Kom je kijken?

Let waar je op loopt!

Winters Nieuwjaar

14 januari 2024 @ 13:00 – 14:30

14 januari willen we elkaar graag ontmoeten op Bloemen Bijen en Voedselbos De Santackergaard in Park Lingezegen en gedachten over het nieuwe jaar uitwisselen.

Programma

13.00 uur Rondwandeling met kijk op beheer

13.30 Warme bowl en appelmoes bij een vuurtje

Bart vertelt over houtsnijden.

We gaan iets moois maken met het hout van een pruimenboom en een persoonlijke nieuwjaarswens.

Kom jij ook genieten van ons mooie voedselbos en samen nieuwjaar met ons vieren?

Geef je op via info@santackergaard.nl in verband met de warme bowl.
Een warme bijdrage is welkom!

Klompenpad met graafbijenreservaat geopend

Het Percksepad in Park Lingezegen is één van de nieuwe loten aan de landelijke klompenpadenboom. Het loopt precies door ons mooie Bloemen-, Bijen- en Voedselbos. De meeste mensen vinden het prachtig, afwisselend en volgen gemakkelijk de aanwijzingen. Op een dag drie keer achter elkaar kregen we te horen: wat een paradijsje!  De enkeling die tegen de regels een hond meeneemt en vervolgens de poep laat liggen krijgt zeker niet onze achting. We moeten het gewoon maar blijven zeggen: geen honden welkom!
Wel heel welkom zijn de Graafbijen. Om hun rust niet te verstoren hebben we het pad er mooi om heen laten lopen.

Eén van de bijensoorten die hier nestelt is de Zilveren Zandbij. Bart van der Meij maakte van deze soort een toegangsbordje.

De Zilveren Zandbij is een koloniebroeder. Elk vrouwtje maakt een nest met voor ieder jong een zijgang met kamertje.