De winter nadert

17-11-2021

het werk op de Santacker is heel afwisselend. Op dinsdag van 10 tot 12 uur is een groepje bezig met de Rozen in de haag bij te snoeien. We treffen een stuk aan waar een draad nog niet gespannen is om de hogere ranken op te binden. Dat moet nog gebeuren. Op een andere punt, waar het pad doorheen loopt staan wel hoge rozen, die hebben een klimpaal nodig waar ze tegenop kunnen groeien! Ook is er een partij blad gekomen, die we kunnen gaan verdelen. Misschien komt volgende week weer een groepje leerlingen van de Vallei in Driel?
Op vrijdag van 10 tot 12 gaan we aan de slag met de Wilgentunnel, de slieten van de wilgen zijn immers weer te oogsten!


De winter is een stille tijd in de natuur met Kerst en Nieuwjaar als hoogtepunten…

In een vergadering van het bestuur kijken we al aan tegen de winter, die in december begint. Dan weer een Midwinterfeest? Nu willen we dat vieren met een verhaal en een vuurtje, en misschien een lied, op 30 december, 13 uur. Wil je meedoen? laat het even weten op info@santackergaard.nl


Ook nog in de winter is het Oranje fonds actief, met de NL Doet dag op 11 en 12 maart. Dan zouden we een blotevoetenpad kunnen gaan maken, de palen zetten, en de droge sloot verdiepen!
Is er ook een mogelijkheid de sloot die de scheiding vormt tussen de landbouwakker en de Santacker interessanter te maken? Nu neemt het gras het over. Misschien met het zaaien van Pastinaak en Venkel?
Dus:
– draad spannen
– twee palen voor de doorgang
– droge sloot verdiepen
– blote voeten pad ontwerpen en maken

Bijzondere beelden

September 2021

Dit is het Langlijfje, een zweefvlieg op de cichorei. Hij lijkt op een wesp om minder aantrekkelijk te zijn voor zijn roofvijanden. Dit verschijnsel in de natuur heet mimicry.

De vlinders zijn terug…

Met tientallen! Het lijkt dat ze allemaal tegelijk zich hebben verpopt en op de laatste bloemen zijn komen zitten, de herfstasters. Kijk maar op het filmpje!

Tijd voor een feestje

Op zondag 10 oktober vieren wij ons eigen feestje op de Santackergaard! Je bent van harte uitgenodigd. Wel van tevoren aanmelden bij info@Santackergaard.nl.

Het programma luidt als volgt:

13.00 uur     Workshop desembrood bakken in een veldoven

14.00 uur     Welkom en ontvangst met thee en muziek

14.30 uur     Rondleiding Santackergaard

15.00 uur     Workshop Sacred Dance en  graan oogsten en malen in historische handmolen

16.00 uur     Desembrood proeven met soep, muziek en druivensap van de Santacker

En om goed zuurdesembrood te kunnen bakken heb je Rogge nodig! Op het filmpje zie je Ans de vlegelstok hanteren, de rogge wordt gedorst!

Een week eerder, op zondag 3 oktober 2021 vindt de derde editie van het Oogstfeest van de Schuytgraaf plaats. Bij de boomgaard op de Buitenplaats kun je zelf appels plukken en aanschouwen hoe van de appels en peren uit Schuytgraaf sap geperst wordt. Net als vorig jaar zal de mobiele fruitpers Golden Raand ons hierbij assisteren. Dit sap (3 liter pakken, lang houdbaar) en los fruit (appels en peren) zullen op de dag zelf te koop zijn. Kinderen kunnen worden geschminkt en er wordt natuurlijk voor een lekker hapje en sapje gezorgd! Kortom een leuk evenement voor jong en oud!

Je bent van harte uitgenodigd door de Hoogstambrigade Schuytgraaf.

We hebben een mooie oogst van witte en rode druiven. We maken er sap van. Met elkaar oogsten is een echt genoegen.

Wij van De Santackergaard zullen op dit evenement een historische Romeinse graanmolen activeren. De deelnemers kunnen dan zelf de Rogge malen die we op de Santacker geteeld hebben.

En natuurlijk is de honing te koop die we geoogst hebben. Leuk om die zelf in een potje te laten lopen? Gewoon doen!

Voedsel telen en biodiversiteit

Augustus 2021

Achteruitgang van de soortenrijkdom om ons heen is een vaak genoemd probleem bij het telen van voedselgewassen. Terwijl ons eigen gedrag zoveel uitmaakt!  hoe ga je om met de bodem, hoeveel “chaos” (ongewenste levensvormen)  durf je te aanvaarden? Leven met de natuur is erg verhelderend: de slakken die de jonge planten opeten (we hebben geen dahlia’s dit jaar, de jonge spruiten zijn erg geliefd!), de mussen die het graan te pakken nemen zodra het rijp is, de fazanten en duiven die de Rogge plat walsen om erbij te kunnen. We moeten opletten wat er wel goed gaat. Bij voorbeeld de Honingklaver, die schijnt tegen die “natuurdruk” op te kunnen, kijk maar bij de ingezaaide strook bij de Rietkap.

Om toch iets te kunnen zeggen over het effect dat we oogsten, doen we mee aan het project “voedsel uit het bos” . De biodiversiteit van de planten in een straal van 10 meter om een, voor het voedselbos kenmerkende boom heen, wordt bepaald. Later komt ook de bodemkwaliteit aan de beurt, en de opslag van koolstof in de boom. Allemaal manieren om te kijken of de natuur zich kan herstellen! Ook de opbrengsten van het land moeten we dan vermelden neem ik aan.  We zullen de boom in het centrum een vlag geven, dan kun je zelf een inschatting maken. In ieder geval de vlinders maken het goed, met name het Bonte Zandoogje. Ze buitelen over elkaar heen bij het open stuk rondom de bijenstal. Ook de Groene Loper, de verbindende wandeling tussen de voedselbossen is veel aantrekkelijker geworden, door de gevarieerde bermbegroeiing, applaus voor het beheer! Wilt u de stand van zaken voor o.a. vlinders en planten bekijken in het afgelopen jaar? kijk op het monitoringsrapport op deze site. 

Nu volgen nog wat foto’s van het oogsten, en de mensen die ervoor zorgden. 
In de richting van de wijzers van de klok zie je achtereenvolgens de pruimenoogst, fatsoeneren van paden, nog niet geoogste moerbeien, oogst van rogge, oogst van een bijenzwerm en nogmaals rogge.

Werken en foto’s maken

Een heel nieuw moment in ons bestaan: we zijn ook aanspreekbaar op de naam Santacker! Als je die intikt op de browser, kom je ook op de Santackergaard uit..

Nog iets nieuws:
we hebben op de Santackergaard een werk app ingevoerd, om af te spreken wie wel of niet komt op de werkdagen, en wat verder interessant is voor de werkers, bijvoorbeeld de vorderingen van de werkzaamheden.. Bijna elke dinsdagmorgen en vrijdagmorgen is er wel iemand van ons aanwezig..
Daarnaast hebben we een Santackergaard foto app groep, waarin we foto’s van vogels of planten of mensen (met toestemming alleen!) kunnen delen. Daarvoor moet je je opgeven, via info@santackergaard.nl!

Het werk vordert goed, we zijn druk geweest met kant en klaar compost verrijden naar de compost hopen, er is druk gemaaid met de zeis en de bosmaaier, de paden en kruidentuin zijn weer toegankelijk.
Ook zijn we begonnen met de druiven op te binden. De ranken zijn al aardig stevig aan het worden en de planten zitten vol bloemen. We kunnen niet wachten op de dag waarop de druiven rijp zijn en geperst kunnen worden: 3 oktober..
Minder mooi is dat de slakken met dit weer ook in opkomst zijn. Mooie dikke naaktslakken, maar ook verzot op jonge plantjes: die gaan we dit jaar missen, net zoals de Dahlia’s!

Wil je meehelpen met de druiven opbinden, de Rogge oogsten of zelfs dorsen of gewoon genieten van de prachtige natuur, dan ben je welkom op de Santacker, op dinsdagmorgen of vrijdagmorgen, er is altijd wel iemand die je meer kan vertellen!

Misvormde vruchten veroorzaakt door schimmelinfectie

Schimmels van het geslacht Taphrina behoren tot de Zakjeszwammen of Ascomyteten. Na infectie van een plant scheiden ze stoffen af die leiden tot groeiafwijkingen in die plant.

In 2020 vonden we misvormde vruchten bij de Eldense blauwe pruimen, zogenaamde hongerpruimen, veroorzaakt door Narrentasje (Taphrina pruni).

In het voorjaar van 2021 zagen we soortgelijke afwijkingen op vruchten van Vogelkers (Prunus padus). Bij de linker pijl zie je een normale vrucht, en bij de linker pijl een misvormde. Toevallig stond de Vogelkers in een haag naast de pruimenbomen. Toch zouden de afwijkende vruchten van Vogelkers veroorzaakt zijn door een andere schimmel, namelijk Vogelkersheksenbezem (Taphrina padi).

Beschikbaarheid en prijzen van onze producten

Ons huidige assortiment aan producten dat wij te koop aanbieden bestaat uit:

  • roggemeel, in zakjes van 100 g: € 0,50
  • druivensap, pak van 3 l : € 15,00
  • boeket wilde bloemen, dahlia’s, rozen € 5,00 (alleen verkrijgbaar in de zomerperiode)
  • bijenhoning, potje van 250 g € 5,00
  • bijenwas, verpakking van 100 g € 5,00
  • Eldense blauwe pruimen, vers geplukt eind juli – begin augustus

Op dinsdag- en vrijdagmorgen zijn er meestal vrijwilligers op de Santackergaard aanwezig die je kunt vragen naar de dan beschikbare producten, en bij wie je je bestelling kunt plaatsen.
De honing en bijenwas zijn het hele jaar op voorraad en verkrijgbaar via het contactformulier van https://natuurenkunst.nl/contact/
De Eldense blauwe zijn te bestellen per e-mail bij https://eldenseblauwe.nl/contact/


Weken 20 en 21, 24 mei – 6 juni 2021

Hallo,

Na alle commotie met het bezoek van een groep jongeren hoop ik dat de rust terug keert. Ik heb het gereedschap dat rond slingerde mee naar huis genomen, het aangebrande hout ook, en telkens de rommeltjes weggegooid.
Als ik ze zie zal ik zeggen dat ik hun vader (opa?) niet ben die voor de dingen normaliter zorgt. Nu nog ze leren dat ze van bepaald bouwmateriaal afblijven zoals planken en tonkinstokken.


De komende tijd gebeurt er van alles op de Santackergaard.  De Dahlia’s gaan langzamerhand de grond in, de zonnebloemzaden zijn gezaaid en toegedekt.
Er komen twee groepen van de Suntewerfert, een basisschool in Elst, leren over de beestjes op het land en in het water.
Overal ontstaan nieuwe initiatieven die de natuur waarderen om hen heen en willen weten hoe dat kan samengaan met voedsel verbouwen in je eigen omgeving. Leerlingen en scholen zijn daar belangrijke schakels in. Voor wie zijn we eigenlijk aan het werk?
Daarom willen we zo’n groep jongeren niet zomaar wegsturen. Ze mogen ook een hut bouwen, de meesjes hun nestje zien bouwen, en hazen en fazanten, vleermuizen en bijen waarnemen, ze moeten alleen leren dat ze zelf ook een plek innemen die al of niet aangenaam is voor anderen.

De werkochtenden zijn nog steeds gezellig, daar komt nu ook NL Doet bij, op 29 mei in de ochtend. Doe je mee, geef je dan op bij de NL Doet site. Dan zien we vanzelf wie er mee doen. Het wordt so wie so niet druk, niet meer dan 7 vrouw en man.. Zoek op “Tovertunnel” .

Schaapskudde weer aan het werk

Vandaag, 2 mei 2021, heeft Marion (van https://solognotes-schaapskudde.nl/ ) haar schaapskudde weer gebracht op de Santackergaard.  Het gras staat lekker hoog, de kruiden die het lekker maken staan er tussendoor en dat maakt ze rustig! kijk maar naar het filmpje! 

Volgende week zullen we wel een begin maken met de dahlia’s, ze in de grond zetten. Het experiment met de grond bedekken met karton, stro en compost is aardig gelukt. De brandnetels laten zich er nu wel uitwippen. Daarvoor deden we het tenminste. Maar ook de wormen vermaken zich. De bloesem valt al bijna weer van de bomen  op de aarde. en toch is het nog niet genoeg, we gaan door met planten. De klimmers langs de pergola zijn goed aangeslagen vorig jaar.

Dit jaar willen we met NL Doet  nieuwe klimmers planten, zodat het geheel nog speelser wordt, de Tovertunnel! Weet je iemand die mee wil doen? attendeer haar of hem er maar op: 29 mei 9.30 tot 12.30 uur. Opgave verplicht op de NLDoet site.

Bijentelling van 17 april

In het kader van de Landelijke Bijentelling organiseerden we op de Santackergaard een morgen om te tellen. Johan Mittendorff (van de Monitoringgroep van de Vijf Gaarden)  en Bart ten Westeneind begeleidden kleine groepjes belangstellenden. Wie, wat, waar. Mooi weer, beetje koud. dat was te merken aan de aantallen bijen. Een paar plekken waar Zandbijen en Groefbijen hun nesten hebben, langs de Wadi, het pad door het midden, en de droge sloot bij de Oude Wilg. Veel mannetjes bijen waren op zoek naar een partner. Meer informatie over groefbijen vind je op bestuivers.nl/wilde-bijen/bijenportretten/groefbijen . Ook leuk: de nieuwe nestelplek aan de kop van de droge sloot voldoet nu al.
Een mooie gestreepte bij gezien, prachtig. Zelf kijken en je verwonderen is natuurlijk het allerleukste. Bedankt alle deelnemers!

De foto is van Esther Penning de Vries. Een persoonlijke indruk van haar over de telling vind je op svjmedia.nl/arnhem/3516/bijeenkomen-voor-de-bijen/