Luchtfoto

Abe Maaijen die voor het bijenblad van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging werkt heeft een aantal foto`s gemaakt die we mogen publiceren. Je kan mooi de verschillende locaties onderscheiden waar gewerkt wordt. Natuurlijk de bijenstal, de wadi met het oog van het landschap, de verschillende rijen pruimenbomen en druiven en de haag langs het schouwpad, de Wilgentunnel en de Lindehaag

Zomerfeest op de Santacker op 31 augustus

31 aug, de zomer gaat straks weer over in de herfst. De druiven beginnen te rijpen, de pruimen zitten in de potjes! Tijd voor een tussenstop, met stokken snijden uit de natuur en Sacred Dance.
Je moet je wel even opgeven op info@santackergaard.nl

Om 15 uur  beginnen we met medewerking van Bart aan stokken snijden. Hij maakt leuke insnijdingen, waar ook weer patronen mee te maken zijn. Op de Santacker kan je trouwens ook een beeldje van een uiltje bewonderen. Je mag je eigen mesje meenemen, anders krijg je er een van ons..

Natuurlijk beginnen we net een kop thee of sap en halverwege om 16 uur een kleine uitleg over de Santacker: wat willen we, wat wil de natuur en hoe kunnen we samenwerken?  Dan gaat om 16.15 de Sacred Dance van start, waar je zo bij kan aansluiten, zonder ervaring ook! Een dans “om het midden”, wat telkens weer een verrassing oplevert. Om 17 uur sluiten we dan af.

Geheimen in de natuur

Het “Vosje”, een zandbij..

Geheimen van de zandbij.

Sinds enige jaren heeft een kolonie zandbijen zich gevestigd bij de wadi op de Santacker, zoals we eerder beschreven hebben in het artikel bij de opening van het Klompenpad. De vrouwtjes graven een gangetje van zo’n 20 cm diep, met zijgangetjes. Voor mensen die meer info willen hebben over bij voorbeeld zandbijen, kijk op de site bestuivers.nl/wilde-bijen/bijenportretten/zandbijen .
Hoe komt het nu dat deze bijen geen last hebben van zand in hun ogen, of opwaaiende pollen als ze bij een bloem komen? Het geheim hiervoor is dat tussen de facetogen van deze bijen kleine haartjes groeien. Bij ons mensen blijven onze ogen helder door te knipperen met onze oogleden. Bij de zandbij, trillen deze kleine haartjes in een bepaald ritme, waardoor pollen en zandkorreltjes opzij worden afgevoerd. Bart vd Meij

Parende Rosse Metselbij

Door de grote variatie van broedmogelijkheden op de Santacker, de elkaar afwisselende bloeiende planten in veel verschillende micro biotopen (een heg, een rietkap, een poel en oude en nieuwe bomen), maar ook door de betrekkelijke rust die we gecreëerd hebben op de wadi bij de poel krijgen de wilde bijen veel kansen, het lijkt wel een bijenreservaat te worden! De rosse metselbij is dan geen zandbij, maar is ook welkom op de Santacker, maar zit dan meer in gaatjes in oud hout. We gaan meer planten zoeken die bij ons Bloemen, bijen en voedselbos willen groeien en waar de wilde bijtjes profijt van hebben.

Ontmoet de jonge Voedselbosboeren

   Graag stel ik Katja, Wytze, Sacha en mijzelf (Simon), vier twintigers met een passie voor voedselbossen, graag voor. Ongeveer een jaar geleden hebben we de knoop doorgehakt op een voedselbos-jongerenweekend in Groesbeek om de handen ineen te slaan en zelf aan de slag te gaan met een voedselbos. Alle vier hebben we op onze eigen manier met dit onderwerp kennis gemaakt. Katja, Sacha en Wytze zijn alledrie werkzaam bij Stichting Voedselbosbouw. Ik kom zelf uit een familie van ecologen en heb mij sinds mijn studie steeds meer gefocust op duurzame landbouw. In Italië kwam ik als vrijwilliger op een boerderij voor het eerst in aanraking met meerjarige en gemengde landbouwsystemen.

    De provincie Gelderland deed afgelopen december een agrarisch perceel in de verkoop van 13ha, in het noordelijkste stukje van Park Lingezegen. Iedereen kon zich inschrijven met een bod en een plan, die beide voor 50% werden beoordeeld. Zo’n twee maanden geleden kregen we te horen dat we de hoogste score hadden gehaald. Met ons plan voor Voedselbos De Laar brengen we de mozaïekstructuur terug in het landschap, door drie voedselbossen, afgewisseld met open delen, aan te planten met ieder een eigen karakter. Er komt een ‘ontmoetingsbos’ waar buurtbewoners zelf kunnen oogsten, een ‘gastronomisch bos’ met exotische smaken voor restaurants en brouwerijen, en een ‘rationeel bos’ met een rijenstructuur voor een maximaal efficiënte oogst.

    De grond beogen we te laten aankopen door Aardpeer, een grondfonds zonder winstoogmerk en met het ideële doel om land voor altijd uit de markt vrij te kopen. Dit maakt het mogelijk voor ons om straks tegen acceptabele pacht aan de slag te kunnen gaan, terwijl Aardpeer de continuïteit van het voedselbos veiligstelt en de kwaliteit van de bodem monitort. Zelf hieraan bijdragen, middels obligatieleningen of donaties, kan ook! De campagne ‘Samen voor Grond III‘ waar wij als voedselbosboeren onderdeel van zijn, loop nog tot 25 april.

Wilde bijen tellen 20 april van 12 tot 14 uur

Overal zijn bloemen, kijk uit waar je loopt! zelfs op het pad komen wilde bijen uit een holletje! Onder de Rietkap zijn de metselbijen te zien.. Samen met de wilde bijen werkgroep gaan we kijken of we de bijen kunnen herkennen: van zeldzame bijen tot meer algemene. Maar zelfs kevers en vliegen doen mee met de bestuiving. En zijn vlinders alleen maar mooi? doe een proef, een beetje honing op je arm: komen ze daar op af?

Een Kerkuil en Steenuiltjes

Vorig jaar werd ik blij verrast op de Santacker. We gingen in de oude wilg een paar kastjes voor vleermuizen terug plaatsen, toen ik oog in oog stond met een Kerkuil.

Kerkuil geschilderd door Elieke Starink
Kerkuil geschilderd door Elieke

Wat een prachtverschijning! Pas toen de uil zag dat ik hem zag vloog ie weg! Er is later nog wel een Kerkuil gefotografeerd in dezelfde boom, maar die foto was te wazig om hier te tonen. Daarvoor in de plaats deze schildering gemaakt door Elieke.  Het zijn best grote vogels, met een spanwijdte tot wel 1 meter! Kijk voor meer informatie over de kerkuil op de site van Vogelbescherming Nederland, ook voor hun roep! 

Ondertussen wordt de grote oude wilg ook gebruikt door een broedpaar van het Steenuiltje, met een heel koddig uiterlijk, zeker als je hem of haar ziet vliegen. De alarmroep is wel heel indringend! Luister maar op de site van Vogelbescherming Nederland.

De nestkast moet wel beschermd worden tegen indringers, hermelijn, bunzing en andere marterachtigen liggen op de loer! 

De Steenuil kast als nieuw

NL Doet op 15 maart 2024

Op deze NL Doet dag krijg je de gelegenheid kennis te maken met het Bloemen-, Bijen- en Voedselbos de Santacker. Je wilt toch ook weten hoe die planten en bloemen heten? Daarvoor zetten we paaltjes bij de nieuwe Rozen. Ook zaaien we Rogge en halen het gras weg waar het te veel wordt rond de kleine appelboompjes. Geef je op bij de site van NL Doet