Bloemen en bijen

Een Voedselbos als de Santacker is met name geschikt voor solitaire bijen, als er de mogelijkheid is om plaatsen te vinden om te nestelen en natuurlijk genoeg voedsel!

De Santacker, sinds 2017 ingericht, is gelegen op een ondergrond van zand, de naam zegt het eigenlijk al: de grond is zanderig, met voldoende houvast om instortingsgevaar te voorkomen. Het oude hout en de Rietkap zelf hebben we binnengebracht natuurlijk!

Solitaire bijen of wilde bijen

Solitaire bijen of wilde bijen hebben zoals de naam al zegt een solitaire levensstijl, in tegenstelling tot sociale bijen zoals honingbijen. Er zijn veel verschillende soorten solitaire bijen zoals bijvoorbeeld de behangersbijen, graafbijen en mestelbijen.

De solitaire bijen overwinteren in de grond of in hout, in gaatjes die kevers en houtwormen hebben geboord. Ook wel in riet of in oud vermolmd hout.

Onze inzet is om die plekken te bewaren of te verschaffen. De natuur moet de rest doen. Vandaar ook ons idee van een bijenreservaat! Het eerste bijenreservaat bevindt zich op Texel. Deze is gesticht in 1926. Op de site van het programma Vroege Vogels kun je een mooie impressie bekijken. Het tweede bijenreservaat bevindt zich nu, bijna 100 jaar later, in Park Lingezegen.

De solitaire bijen worden voor hun nestelplaatsen bediend in de Rietkap. Je vindt er oud hout, riet natuurlijk, maar ook een plant, de Mierikswortel. De behangersbijen vinden dat prachtig! Hun holletjes bekleden ze met stukjes blad, dat ze van deze plant hebben afgebeten. Als de vrouwtjes bijen bevrucht zijn door hun mannetjes, leggen ze eitjes, telkens met wat stuifmeel en honing. Als de larfjes dit eten vinden worden ze groter en sterk en kunnen ze zich verpoppen. Een nieuw leven begint, buiten het holletje.

Hetzelfde doen de graafbijen, maar dan in gangetjes in de grond. Vandaar dat we in de voortplantingstijd zeker niet lopen op het pad langs de kleine poel. Het grappige is wel dat ze juist op dit pad hun holletjes bouwen, het zand is daar steviger en blijft open!

Staatvormende bijen

Honingbijen en hommels zijn staatvormende bijen, zij leven in kolonies en overwinteren samen met de koningin. Ze kunnen in holle bomen een nest bouwen, maar ook door de imkers van kasten of korven voorzien worden. Maar niet voor niets hebben we ook een paar holle bomen neergezet, zodat een zwerm zo’n plek kan kiezen als thuis.

Honing bijen

De honingbijen op de Santackergaard zijn onontbeerlijk voor het bestuiven van de gewassen en leveren ook nog eens heerlijke honing. Ze leven ook in de winter als volk bij elkaar. Bij een temperatuur van rond de 9 graden kan je ze tevoorschijn zien komen. Bart ten Westenend is de Imker die deze bijen op de Santackergaard verzorgt.

Op 4 januari 2021 heeft Bart een video opgenomen, die laat zien hoe een tros van honingbijen door de winter komt.

Video's en geluidsfragmenten

In het weekend van 21- en 22 april 2018 heeft Omroep Gelderland ruimschoots aandacht besteed aan de bijentelling. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink is samen met imker Leo Starink van park Lingezegen op zoek gegaan naar de kleine insecten.

Zoeken