Het nut van stikstofbindende planten
Bij het definiƫren van de Voedselbossen komen we natuurlijk ook de vraag tegen hoe we de grond bewerken en de bodemvruchtbaarheid kunnen vergroten, aangezien we ook vruchten en granen oogsten en dus voedingsstoffen afvoeren. Bij ons experiment met inzaaien van Klavers als bodembedekker op de schouwpaden blijkt dat er best een dichte kruidenlaag kan ontstaan na het inzaaien, waar minder gras, brandnetels en distels groeien. Klaver en andere vlinderbloemige gewassen zijn ook in staat om stikstof uit de lucht om te zetten in verbindingen die voor de groei van gewassen noodzakelijk zijn. De stikstofbinding gebeurt door bacteriƫn die in wortelknolletjes leven! We zouden ook nog de klaver kunnen maaien en als meststof gebruiken op andere gewassen op de Santackergaard.
In een onderzoek van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) en het Louis Bolk Instituut komt de benutting van vlinderbloemigen in duurzame landbouw aan de orde en wordt verder uitgewerkt. Ook de uitspoeling van nitraat wordt onderzocht: de klavers kunnen zelfs de neerslag van stikstof verwerken en zodoende minder uitspoeling realiseren als met andere begroeiing.
Het zomerfeest van 26 juni
Terugkijkend op het Zomerfeest op 26 juni zijn we dankbaar om het toch gedaan te hebben, ondanks alle onzekerheden: te warm, te corona.
Ineke van Middendorp, voorzitter van de Stichting Santackergaard, vertelde over de noodzaak van leegte of een draaipunt in het midden van de cirkel ( zoals stilte binnen de muziek noodzakelijk is) met aansluitend een meditatieve wandeling in de boomcirkel die ongeveer halverwege de Santackergaard ligt.
En dan toch een verhaal van Marion Teeuwen (we zien haar vaak in De Park met haar schapen bezig) over de Solognotes schaapskudde die door heel selectief te begrazen (waar nodig) de biodiversiteit lijkt te vergroten.
Ze had de schapen bij deze gelegenheid thuisgelaten, omdat die bij dat warme weer veel schaduw nodig hadden.
Ans Hovius kwam spontaan met een voordracht van een eigen gedicht, mooi toch? Kijk maar! Zo mooi geschreven…
Bedding van zijn
Als zomer briesje wind op een zomerse dag
Ontwaak je in mij in warme herinnering
Mijn, ons moeder ontvouwt zich in mijn
lijf, de rust die ik voel onder blauwe hemel
en pergola, het kwetteren van klatermussen
in beukenhaag
Shetlanders in de verte
de sierduif die hemelwaarts opvliegt
klaterend in haar vleugelslag,
de aalscholver strak en zwart
als speerpunt volgend zijn eigen pad, eigen weg
een koppel sierduif in sierlijke vleugelslag
– rondom –
zich lavend aan brede weiland bomen
hier is rust, berusting in vrede met ā te ā ervoor,
een vlierstruik biedt geborgen zijn van iets?!
het waterijsje ligt comfortabel in mijn mond
ik lik aan dit mooi geschenk van zijn
hoe mooi het is hier mooi te zijn
en zie een slankkopje sierduif
deinen in de groene beukenhaag
en hoor haar koeren,
āzoetelief, ik groet u zoetelief
dag hartedief, mijn liefā
You belong to me
I`ll belong to you
Verrichte werkzaamheden, een Oogstfeest in de Schuytgraaf op 13 september en ons eigen herfstfeest op 26 september
In de tussentijd is er zoveel gebeurd!
Na de moeilijke start in de herfst vorig jaar was veel graan niet opgekomen en na een nat voorjaar was de grond te droog en te hard om bij te zaaien. De rogge is in de zomerhitte geoogst, gedorst, gewand en verzameld, nog niet de helft van vorig jaar, maar toch nog 40 kg!
Voor een impressie van deze Rogge werkzaamheden een foto van het oogsten, en filmpjes van het dorsen en het wannen.. Heel veel werk, maar geweldig om die binding met je eigen voedsel op deze manier op te bouwen!
Nu is de begroeiing op de akkers al weer gemaaid en ziet het er veel leger uit.
De Rogge is te koop op de Santackergaard en op het Oogstfeest van de Hoogstambrigade in de Schuytgraaf op 13 september en natuurlijk op ons eigen Herfstfeest op 26 september. Let op de agenda van de website! We willen een gedeelte van de druiven naar de sapmobiel op het Oogstfeest brengen. Komt u ook proeven?
Nieuw is dat we hulp hebben gekregen van twee bewoners van Familiehuis hetĀ Lingeveld, twee ochtenden in de week. Ze helpen met de voorkomende werkzaamheden, zoals snoeien, oogsten van Rogge en bloemenzaad, maken van compost en dergelijke. En Joachim heeft ook belangstelling voor de bijen, fijn die hulp! Het Lingeveld biedt een veilige woonomgeving voor jong volwassenen die veel structuur nodig hebben.
Het dak van het bijenhotel is gerepareerd (waarschijnlijk hadden vogels grote gaten getrokken in de oude Riet bedekking), we hebben nieuwe zaaiplekken voor bloemen en planten gemaakt en natuurlijk veel gepraat en gefilosofeerd. Wil je ook meedoen? Geef je op voor een van de ochtenden, maandag, dinsdag of vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur of kom gewoon kopje koffie of thee drinken om half elf.
Er zijn ook leuke observaties te doen, van de vlinders die voor deze plek in Park Lingezegen geschapen lijken te zijn. Maar ook een bijtje dat langs komt met een stukje blad (een bladsnijder!) en in dezelfde prachtige kleur groen, net als haar nestel plek een cocon maakt om haar eitjes in te leggen!
Tot de volgende keer! Leo Starink