Plattegrond

Ontdek wat er te zien is door met je muis of je vinger over de plattegrond te bewegen. Objecten die je kunt onderzoeken worden zichtbaar als hotspots.
Klik op een hotspot en links van de plattegrond verschijnt meer informatie over dat element.

De meeste hotspots zijn nu aan te wijzen. Er komen er nog een paar bij.

Santackergaard plattegrond met verschillende hotspots die informatie geven over wat er te zien is
Bijenhotel Picknickbank Holle boomstammen Bijenstal Druiven en Bessen Toverhazelaar Knotwilgen Wilgentunnel Boerensloot Toegangshek 1 Toegang 2 Pruimenbongerd Bruggetejes bij de wadi Rozenlaan Verbindende haag Wadi Bruggetje over oude boerensloot Lindehaag Oog van het landschap Druiven en Frambozen

Bijenhotel

Bijenhotels bieden nestgelegenheid aan solitair levende wilde bijen. Meer over het hoe en waarom van bijenhotels vind je o.a. op overbetuwegroennatuurlijk.nl/bijenhotels.

Op de foto demonstreert Bart ten Westeneind hoe de kraamkamers in het hotel worden gemaakt.

Picknickbank

Voor de koffie- en theepauzes tijdens het werk!

Holle boomstammen

De stammen zijn het restant van enkele monumentale lindebomen die het erf van de vroegere Santacker boerderij verfraaiden.

Bijenstal

De Bijenstal is het eerste levende bouwwerk op de Santackergaard. In de schaduw en luwte van de bomen van de boerderij staan de bijen ideaal. De stal is levend, omdat het dak gedragen wordt door levende wilgenstammen. Ze lopen uit, gaan bloeien, en op het dak zal zich een humus laag gaan vormen van het blad dat in het najaar gaat vallen..... Hoe je wilgen kan planten en laten groeien? gewoon stekken: een tak in de grond steken, wel even water geven een tijdje, en dan transformeren de bastcellen zich tot wortel cellen: de tak gaat haar eigen water uit de grond halen..

Druiven en Bessen

Toverhazelaar

Knotwilgen

De wilgen worden om de 4 jaar geknot. Van oudsher staan ze in het landschap, om de oevers van de sloten vast te houden, en natuurlijk als "geriefhout" voor de boer.

In één van de wilgen bevindt zich een nestkast voor Steenuilen.

Wilgentunnel

In de wilgentunnel zijn nu een Tamme Kastanje en een Walnoot opgenomen, hele jonge stammetjes. De wilgentunnel dienst als bescherming, en als klimrek voor bonen en Lathyrus.

Boerensloot

De boerensloot zorgde voor de ontwatering van het perceel van boerderij de Santacker. De sloot is nog het enige originele element van de bongerd die hier vroeger gestaan heeft. Hij is nog steeds van belang voor de waterhuishouding van de Santackergaard.

Toegangshek 1

Toegang met info vanaf Weteringse Wal

Toegang 2

Het hek dat je ziet geeft toegang tot de Santackergaard, het kleine hek aan de rechterkant geeft toegang tot De Parkse Gaard.

Pruimenbongerd

De pruimen zijn hoogstmmmen van het ras 'Eldense Blauwe'. Voor meer info over dit streekproduct,  zie eldenseblauwe.nl.

Bruggetejes bij de wadi

De bruggetjes voorkomen het krijgen van natte voeten als de grondwaterstand hoog is.

Rozenlaan

Rozenlaan met bijzondere bomen

Verbindende haag

Deze haag vormt de verbinding tussen Santackergaard en De Parkse Gaard.

Wadi

De wadi is het laagst gelegen gedeelte van De Santackergaard.

Bruggetje over oude boerensloot

Een bruggetje dus.

Lindehaag

Oog van het landschap

Oog van het landschap, met Keisteenwimpers. Het oog is het laagste punt van de Wadi, waar het hele jaar door water zichtbaar aanwezig is.

Druiven en Frambozen