Zomerfeest van 26 juni 2020

Hallo,
We kijken terug op een geslaagd Zomerfeest, misschien minder mensen dat we gedacht hadden, maar de Zomerhitte speelde ons allemaal parten!
Met dank aan Marion Teeuwen die haar schapen ook “thuis, onder de bomen van de Walnotenlaan” moest laten, omdat het voor deze dieren te heet zou zijn zonder schaduw! Marion legde o.a. uit hoe zij met haar manier van schapen houden de besmetting met “wormen” onder controle houdt. Interessant voor een biologische manier van schapen houden. Voor ons een nieuw woord: verweiden!

We hebben een kleine meditatie gedaan rondom het midden van de boomakker, indrukwekkend met die hele grote honingklaver in het centrum. Ineke van Middelkoop legde uit hoe in de beleving van de cirkel, het “lege” midden belangrijk is. Zij leidde de meditatie daarmee in. 

Er was soep, bowl, en de broodjes konden we wel laten zitten, daar was het veel te warm voor!

Voor een impressie staan hieronder twee filmpjes met fragmenten uit de verhalen van Ineke en Marion.

Opening…
Over de schaapjes…

Nieuwsbericht 2, juni 2020

Met: nieuwe planten, agenda met zomerfeest (je moet je wel opgeven!)  en werkochtenden, bekende plant- en diersoorten, een van de bestuursleden aan het woord, en nieuwe projecten…

Nieuwe planten bij de klimpalen

  • Kakiboom, Diospyros kaki
  • Lotusboom of Dadelpruim, Diospyros lotus
  • Blauwe Regen, Wisteria sinensis var. prolific
  • Kiwibes, Actinidia arguta
  • Sterjasmijn of Toscaanse Jasmijn, Trachelospermum jasminoides
  • Duitse Pijp, Aristolochia macrophylia (bij de bijenstal)
  • Schijnaugurk, Akebia quinata
  • Na een Gewimperde Linde, Tilia henryana, aan de ingang, hebben we nu ook een Chinese Linde, Tilia oliveri, met mals blad, helemaal aan het eind van de wilgenboogrij.

Wat we nog krijgen (bijgestelde agenda)

De NL Doet happening moeten we gewoon weer beginnen als Corona het toelaat. Nieuwe vrijwilligers zoeken die geïnteresseerd zijn in voedselbouw en natuur is nu nog te beladen. Misschien kan dat tegen de tijd dat de Lathyrus die we gezaaid hebben gaat  bloeien!

Wel kunnen we op 26 juni de zomer  vieren: van 15 tot 19 uur ben je welkom om een kop thee te drinken, een kop soep te nuttigen of een broodje te eten, samen met ons, vaste vrijwilligers. Kennis maken met het gebied en alle veranderingen kan dan ook, met een kleine rondleiding van 20 minuten om 16 en 17 uur.
Muziek wordt er natuurlijk weer gemaakt!
Je moet jezelf en je huisgenoten wel opgeven als je wil komen, 30 is het maximum!

En hoe je kan meewerken? Op dinsdagmorgen, telkens van 10 tot 12 zijn we op de Santackergaard om nieuwe ervaringen op te doen met en onderhoud te doen aan wat we reeds gedaan hebben.  En altijd nieuw is het oogsten. Je bent welkom!

Wat we hebben…

De pruimen en de kersen  hebben prachtig in de bloesem gezeten, daarna kwamen de peren en de appels. De vruchtzetting van de Eldense Blauwe is een beetje in het water gevallen met de strenge vorst. Al deze vruchtbomen zijn familie van de Roos! Het meest indrukwekkend op het ogenblik is de haag langs het schouwpad, de Groene Loper.

De wilde rozen als Hondsroos en Egelantier staan volop in bloei en trekken veel insecten. Ook de botanische rozen aan de westkant bij het klaverpad staan in bloei (foto’s van Elieke Starink).

Naast de appels als Topaz en Schone van Boskoop hebben we  een Chinese wilde appel (Malus hupehensis) en een paar sier appeltjes… Bijzonder is dat deze wilde (sier!) appeltjes goede bestuivers zijn voor onze cultuurappels, zoals de Elstar, hier op de oude Santacker proefboerderij ontwikkeld!

Druiventeelt op de Santackergaard

Ton van Gestel bekommert zich (naast heel veel andere dingen en mensen) om de planten en laat zich inspireren door hun veelzijdigheid en geschiedenis! Hij heeft geschreven:

Ontelbaar zijn de teksten over druiven, wijnstokken, wijn en ranken, al vanuit het oude testament.  Ten goede en ten kwade. Wijn kan het hart verheugen, het kan ook de mens ten gronde richten, wijnranken kunnen vruchtbaar zijn, ze kunnen ook dor zijn en zure vruchten geven.

Al duizenden jaren is de mens op weg met zijn druivenstok. In Nederland is er in de 10de eeuw voor het eerst een vermelding van een wijngaard bij Maastricht. In Zuid-Limburg kwamen in het Maasdal en Geuldal talrijke wijngaarden. Tijdens de kleine ijstijd in de 16de en 17de eeuw verdwenen deze weer. En nu kan je ze weer volop telen, mede door de opwarming van de aarde en rassen die meer bestand zijn tegen de kou.  

Dieren op de Santackergaard

Ons meest geliefde dier is de Patrijs,  niet meer zo vaak  te zien in ons landschap:  maar wat heerlijk om in deze tijd die koppeltjes te zien. Genoeg beschutting, vers gras en mogelijkheden om te broeden, ook genoeg plekken om heen te vluchten! Een nieuwe poel om water uit te drinken.. zouden de vos en de marter ze met rust laten?

En wat te denken van de schapen? Marion Teeuwen van Imkerij Bloem is langs gekomen om een stuk langs de wilde haag te beweiden. Wat een feest om die langs te zien komen!

En ook dit steenuiltje heeft flink haar best gedaan! (foto Bart ten Westeneind)

Een bijzonder project is het Wilde-bijenhotel: een deel van de rieten kap is gemolesteerd (door vogels of de marter)  en moest hersteld worden. We hebben riet gekregen om mee te dekken (Koen Turk uit Andelst, www.koenturk.nl ), en gaan nu het vak leren!

Overige projecten

De oproep om te helpen met water geven aan de Dahlia’s heeft gewerkt.. Ze komen nu mooi op, dankzij heel wat emmertjes water pompen. En mooi staan de vlakken Rogge erbij, nu ook in bloei. Straks begint het oogsten weer, maar je kunt nog steeds Rogge kopen!

Op het ogenblik zijn we druk met de bonenstokken en veel verschillende bonen, kijk maar naar het filmpje hiernaast.

Verder worden de pompoenen op open gedeeltes gezet.

Monitoring biodiversiteit

Alles overziend heeft ook het samenwerkingsverband van de 5 voedselbossen niet stil gezeten. Het Monitoringsverslag 2019 is uitgekomen. In het najaar zal ook hierover gerapporteerd worden bij een dag over de natuur in De Park.

Tot de volgende keer!
Leo Starink